ValschermSpringen
 

 

Initiatie
Vrije Val
Static-Line
Duosprong

Opleiding
Vrije Val
Static-line

Clubs
Spa
Soulac
Royan
Lake Wales

Media
Foto/Video
Jargon

Links

 

Verklarende woordenlijst :

Algemeen
Opleiding
Materiaal
Benamingen
Onder parachute

Materiaal

Harnas : Het stelsel van banden waar je in vastgegespt zit, en dat jij en je koepel bijeenhoudt.

Containers : Op het rugkussen (harnas) zijn twee containers vastgenaaid. Hierin worden de hoofdparachute en de reserveparachute opgeborgen. De containers bestaan uit een aantal flappen die gesloten worden door een lus door de ringen in de flappen te steken en deze lus te borgen met een sluitpin.

Rig : Dit is de naam voor het geheel dat de parachutist om zijn schouders hangt bij de sprong. Het rig bestaat uit harnas en containers.

Risers : De risers zijn sterke nylonbanden waaraan de lijnen bevestigd zijn. Ze maken deel uit van het harnas en zijn bevestigd aan de hoofdbanden.

Pilot Chute : Aan de top van de koepel is een kleine parachute bevestigd die je ten tijde van de opening in de luchtstroom brengt (met de hand of met behulp van een springveer). Deze kleine trekt de zak met de koepel in de luchtstroom zodat die zich goed kan ontplooien.

Hoofdkoepel : De koepel (hoewel matrasvormig tegenwoordig) waar je normaliter onder zal landen.

Reserve : Mocht de hoofdkoepel een malfunctie hebben dan kan de reserve(koepel) worden ingezet. Deze zit bij de moderne matras rigs boven uw hoofdkoepel gepakt.

Bridle : Het koord dat de pilot chute met de koepel verbindt.

Slider : Bij de matrasvormige parachutes zit een rechthoekig lapje waar de koorden doorheen lopen. Deze slider houdt de koorden tijdens het begin van de ontplooiing bij elkaar, en naarmate de koepel zich opblaast wordt de slider naar beneden geduwd (vandaar slider). Dit is een vertragingsmechanisme om de opening van de parachute comfortabeler te maken.

Stuurlijnen : De lijnen die naar de twee achterste uiteinden van uw koepel (parachute) lopen zijn de stuurlijnen. Deze lijnen komen uit in een handvat waar u aan kunt trekken; de resulterende vervorming van de koepel maakt dat u kunt sturen.

Ripcord : Een stevig stuk draad met aan één uiteinde een handvat. Het ripcord wordt in het rig gestoken, en dient als sluitpin van de container van de hoofdparachute. Door het ripcord uit het rig te trekken, kan de parachute zich openen.

Pull out : Je trekt via een kussentje rechtstreeks op de pin die de container gesloten houd. Nadat je de pin getrokken hebt, opent de container zich waarna een pilotchute vrijkomt die je dan in de luchtstroom moet houden.

Hand deploy : Een Pilot chute die met de hand in de luchtstroom wordt geworpen. De Pilote chute zal dan vervolgens de pin van de container verwijderen, en de hoofdkoepel eruit halen.

AAD : Automatic Activation Device (trekt reserve open als je te laag komt).

Cypres : Elektronische AAD FXC Mechanische AAD.

Dyter : Voorloper van de Time-out (Geeft maar 1 waarschuwingstoon).

Heb je nog vragen of wil je reserveren contacteer ons dan per mail of per onderstaand formulier.
Vergeet niet een é-mail adres of telefoonnummer in te vullen waarop we je kunnen bereiken.

    © 2005 - 2008 - www.valschermspringen.com - info@valschermspringen.com