ValschermSpringen
 

 

Initiatie
Vrije Val
Static-Line
Duosprong

Opleiding
Vrije Val
Static-line

Clubs
Spa
Soulac
Royan
Lake Wales

Media
Foto/Video
Jargon

Links

 

Valschermspringen verklarende woordenlijst :

Algemeen
Opleiding
Materiaal
Benamingen
Onder parachute

Algemeen

Centrumleider : Is die boze meneer die alles voor het zeggen heeft. Die meneer is vaak boos omdat iedere springer onder zijn verantwoordelijkheid springt.

Whuffo : Niet-springer. Als in "Whuffo you jump out an airplane, huh?"

Manifest : De plek waar je je inschrijft voor een load en je gewoonlijk je geld dan wel je springbonnen afgeeft. Hier kan je ook alle informatie krijgen als je zou willen leren springen.

Manifesten : betekent inschrijven voor een load.

Plafond : Max. hoogte dat het vliegtuig gaat. Als je aan het plafond zit, wil dat ook zeggen dat je gegradueerd bent. Of een derde betekenis is de onderkant van het wolkendek Jumprun.

Een jumprun: of gewoon 'run', wordt gevormd door degenen die achter elkaar het vliegtuig uitspringen. Nadat zij gesprongen zijn, maakt het vliegtuig een rondje voor de volgende run.

Stick : Een stick is de verzameling personen die tijdens één vlucht springt. Degenen die tijdens de eerste vlucht zullen springen, vormen de 'eerste stick'. Tijdens een stick worden een aantal runs afgewerkt.

Dropzone (DZ) : De plaats waar de parachutisten geacht worden te landen.

Holdings : Van tijd tot tijd is het zo druk in de lucht met al die lijnvluchten zodat er geen ruimte meer vrij is voor de valschermspringers.

Load : Een vrachtje springers dat omhoog gevlogen wordt.

Bak : Ander woord voor vliegtuig.

Vlieger: In België: Ander woord voor vliegtuig. In Nederland: Ander woord voor Piloot.

Windzak : Een windzak is een vaandel of slurf van lichte stof bevestigd aan een paal zodat zij vrij kan draaien. Kan worden gebruikt om de windrichting af te lezen.

Kalash : Is een dialect voor windzak.

Grindbak : De grindbak, of ciebel, is een met grind (gewassen kiezelsteen) gevulde cirkelvormige ondiepe kuil in de dropzone. Een parachutist zal niet alleen proberen te landen op de dropzone, maar zo mogelijk zelfs in de grindbak. De bedoeling is om landingschok tot een minimum terug te brengen. Dit was, in het verleden, een bijna noodzaak omdat je met deze koepels niet zacht kon landen. Tegenwoordig zijn de landingen met matrasvormige koepels veel zachter.

Heb je nog vragen of wil je reserveren contacteer ons dan per mail of per onderstaand formulier.
Vergeet niet een é-mail adres of telefoonnummer in te vullen waarop we je kunnen bereiken.

    © 2005 - 2008 - www.valschermspringen.com - info@valschermspringen.com